вівторок, 2 січня 2024 р.

 1 січня 1999 року у країнах Європейського економічного і валютного союзу була введена єдина валюта - євро (EUR). Тоді ж її почали використовувати для безготівкових розрахунків, а з 1 січня 2002 року в обігу з'явилася й євроготівка. Було запроваджено банкноти номіналом 5, 10, 20, 50, 100, 200 і 500 євро. На відміну від євромонет, банкноти мають єдиний дизайн, хоча випускаються різними державами.

Дизайн купюр - окрема важлива тема: зображення не повинні когось образити і водночас мають нести ідею об'єднання. Тому було вирішено зобразити на них мости - не реальні, а вигадані. Графічний дизайн розробив австрійський художник Роберт Каліна, працівник Австрійського національного банку. І хоча він стверджує, що не послуговувався зображеннями реальних мостів, все ж аналогії можна знайти. Так, Манфред Курбах, професор Технічного університету Дрездена, знайшов чимало прототипів зображених на євро мостів у різних містах Європи. Наприклад, він доводить, що на 200 євро - шотландський міст Крейгеллахі, а решта мостів - французькі різного часу і різного ступеню подібності.
Але це ще не все! У нідерланському місті Спейкінессе, що є частиною агломерації Роттердама, дизайнер і художник Робін Стам за останні 10 років побудував мости з усіх євробанкнот. Тож мешканці міста і Нідерландів мають всі підстави говорити, що на євро зображені їхні мости.

Немає коментарів:

Дописати коментар